maandag 05 december 2022

Workshops & Webshop

10 dingen om binnen te fotograferen

10 dingenJanuari is vaak al niet de meest motiverende of inspirerende maand om met fotografie bezig te zijn. Het weer werkt vaak niet mee en qua kleur is er buiten maar weinig te beleven.
Tot overmaat van ramp zitten we nu ook nog eens midden in een lockdown waar we voorlopig niet uit lijken te komen. Des te meer reden om binnen eens met de camera aan de slag te gaan.  

In dit artikel hebben wij een tiental leuke ideeën voor jullie op een rijtje gezet. Maak er desnoods een foto 10-daagse van of bewaar de tips voor een regenachtige dag. 

1. Bestek

binnen fotografie

Iets wat we allemaal in huis hebben, tenzij je alles met je handen eet, is bestek. Hiermee kun je creatieve foto’s maken. Bovenstaande foto is tot stand gekomen door de lepel op een pagina van een kookboek te leggen, gebruik te maken van natuurlijk licht en een witte achtergrond. Speel met belichting en scherptediepte om zo weer een tijdje zoet te kunnen zijn. 

2. Groente & Fruit

binnen fotograferenGroente en fruit zijn vaak erg kleurrijk, dit is leuk om te combineren tot gave stillevens. Speel hierbij met je diafragma, leg de nadruk op één specifieke vrucht of groente die er uit moet springen door het diafragma wijd open te zetten (laag f-getal). Of ga je voor een algeheel scherpe foto, maak dan het diafragma kleiner (groter f-getal). 

Denk hierbij ook eens aan het gebruik maken van een macrolens, dit bied je de mogelijkheid om eens op de details van één vrucht of groente te gaan focussen. 

3. Boeken

binnen fotograferenHet fotograferen van boeken kan bijzonder mooie foto’s opleveren. Naast dat je er een creatief beeld mee kan maken, is het ook nog eens leerzaam.

binnen fotograferenDoor verschillende diafragma instellingen te proberen, en het scherpstelpunt telkens te verleggen, leer je de camera ook nog eens beter kennen.  

 

4. Knuffeldieren

binnen fotograferenJe hebt er geen of je hebt er heel veel van, knuffeldieren. Maar de meesten onder ons hebben er vast wel een paar in huis liggen of kennen wel iemand die er nog een paar op zolder heeft verstopt. 

Maak er een dagje met de knuffelbeer in verschillende composities van, of creëer een nostalgische foto door een aantal oude knuffeldieren bij elkaar te zetten. 

5. Bordspellen

binnen fotograferenTrek de oude bordspellen uit de kast. Gebruik indien je er eentje bezit een macro lens of fotografeer met een groot diafragma (klein f-getal). Ben je er op een gegeven moment klaar mee? Ga dan gezellig een spelletje spelen! 

6. Olie en water

Onze eigen Frank Annotee legt in de volgende video uit hoe je macro foto’s maakt van olie en water. Erg leuk voor een regenachtige middag. Bekijk de video en abonneer je gelijk op Frank’s kanaal! 

7. Spiegels

binnen fotograferenEn dan niet alleen een spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Haal de spiegel ook eens van de wand af en maak gebruik van de reflecties die je hierin krijgt te zien. De spiegel is bijzonder creatief te gebruiken voor de meest te gekke foto’s. 


8. Knijpers

binnen fotograferenDit zijn precies van die dingen waar je niet snel aan denkt als je binnen wilt gaan fotograferen. Toch kan het verrassend leuke foto’s opleveren. Heb je enkel houten knijpers of juist alleen kleurrijke, positioneer ze zo dat je er een creatief geheel van maakt. 

 

9.  Portret

binnen fotograferenDit is mogelijk een grotere uitdaging. Je zal eerst iemand of iets moeten vinden die het niet erg vind om te worden gefotografeerd. Hierbij kun je ook denken aan je huisdier!

Mocht je niet of niemand in de buurt hebben dan is een zelfportret ook nog een optie. Zoek voor een portret een plek in je huis op waar je gebruik kan maken van mooi lichtinval.

10. Gereedschap

binnen fotograferenDuik de gereedschapskist eens in of ga in de schuur op zoek naar roestig gereedschap. Fotografeer schroeven, moeren, moersleutels, hamers en ga zo maar door. Gebruik hiervoor ook eens een macrolens, maak mooie close-ups van de roestige details van een hamer of maak een stillevens van verschillende gereedschappen bij elkaar. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een foto van te maken. 

Tot slot

Mochten we jullie met alle bovenstaande tips hebben geïnspireerd om meer binnenhuis te gaan fotograferen, dan zien we uiteraard het resultaat graag via Instagram met de hashtag #foto27nl voorbij komen. Daarnaast kun je de foto’s ook in onze eigen Facebook groep Fotograferen doen we zo delen. 

 

- Sponsored -

Ook interessant om te bekijken

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -