maandag 22 juli 2024

Workshops & Webshop

5 fotografie-voornemens voor 2021

Allereerst; De beste wensen allemaal! Wij van Foto27.nl wensen jullie een fantastisch foto-jaar toe.

2021Nu we geen oliebol meer kunnen zien en de kerstboom het huis uit hebben geslingerd is het tijd om een aantal fotografie-voornemens met jullie te delen. Deze voornemens hebben als doel om jezelf te blijven ontwikkelen in de fotografie, zodat je aan het einde van het jaar 2021 een flink aantal te gekke foto’s hebt gemaakt en ook nog het nodige hebt opgestoken. 

 

1. Vroeger opstaan

voornemenDit voornemen komt jaarlijks bij veel fotografen terug, vroeger opstaan om meer zonsopkomsten te fotograferen. Het is rond deze tijd van het jaar, begin januari, nog prima te doen maar in de zomer zal het soms voelen alsof je midden in de nacht wakker moet worden om je aan dit voornemen te houden.

Toch is het absoluut de moeite waard. Het is per slot van rekening alleen al een genot om de zon in alle rust te zien opkomen en alsof dat nog niet genoeg is, maak je er ook nog eens prachtige foto’s van.

 

Lees meer over; fotograferen tijdens het gouden uur

2. Stap uit je comfortzone

voornemensEen goede manier om jezelf te blijven ontwikkelen in de fotografie is door eens iets nieuws te proberen. Probeer daarom dit jaar eens een bepaald type fotografie, die je nog nooit eerder hebt gedaan. Daag jezelf eens uit met straatfotografie, als je voornamelijk landschapsfoto’s maakt. Fotografeer je vooral sport, neem dan de camera eens mee in de natuur of ga eens aan de slag met portretfoto’s. 

voornemenDoor je eens met een ander type fotografie bezig te houden leer je nieuwe dingen. Je zal anders gaan kijken naar licht, composities en instellingen. Vooral als deze vorm een nieuwe uitdaging voor je is. Het leuke hiervan is: de nieuwe kennis die je opdoet is breed inzetbaar en zal je als fotograaf doen laten groeien. 

 

 

3. Ga vaker op pad

Het dagelijkse leven kan soms enorm hectisch zijn, hoe lastig is het dan als je geen tijd vrij kan maken om te gaan fotograferen. Terwijl je dat juist heel erg graag doet. Probeer daarom meer tijd vrij te maken voor je fotografie en minimaal eens per week een foto-moment in te lassen in je drukke leven. Plan tevens een aantal leuke foto-uitjes verspreid over het jaar. 

De tijd die je er voor uittrekt is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en verbeteren in de fotografie. En als je eenmaal weer bezig bent zal je merken dat je het ook erg fijn vind om dat moment voor jezelf vrij te hebben gemaakt. Als je dan ook nog eens thuis komt met een aantal te gekke foto’s is het helemaal geslaagd. 

4. Promoot je fotografie 

Elke keer als je terugkomt van het fotograferen heb je een paar ontzettend mooie foto’s gemaakt. Dit doe je met onwijs veel plezier en toewijding. Het lot van deze foto’s is vaak een beetje triest, want ze blijven regelmatig ongezien en onbemind op je harde schijf staan. En daar kun je dit jaar verandering in brengen. Je foto’s verdienen het om te worden gezien. 

promoot jezelfMaak hiervoor gebruik van de sociale media, fotografie websites of begin je eigen website en deel daar je mooiste foto’s. Uiteraard hopen wij van Foto27.nl dat je de foto’s ook in onze facebookgroep Fotograferen doen we zo zal delen. 

Enkele websites/platforms om foto’s te delen:

Instagram
Flickr
500px

5. Begin een foto-project 

Het beginnen van een foto-project of serie is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij te weinig motivatie zal je het voornemen al snel naast je neer gaan leggen. Wat helpt om de motivatie hoog te houden is het kiezen voor een onderwerp of thema waar je al een passie voor hebt. 

Door je specifiek met één onderwerp of thema bezig te houden wordt je als het ware gedwongen om eens anders door je lens te kijken. Om te voorkomen dat je telkens met exact dezelfde foto’s thuiskomt, ga je variëren in compositie, licht, instellingen en noem maar op. Dit zorgt ervoor dat je met je serie een grote variatie in foto’s krijgt van één onderwerp of thema. 

Het project hoeft niet aan het eind van januari al af te zijn. Het is afhankelijk van het onderwerp waar je voor kiest. Zo kun je op een bepaalde locatie één onderwerp (denk aan een gebouw, een boom of iets dergelijks) kiezen en daar wekelijks terugkeren zodat je het onderwerp telkens met verschillende weersomstandigheden vastlegt. Of maak gebruik van een onderwerp die je standaard in je tas kan meenemen, zoals een glazenbol of een lego-poppetje. 

Aan het eind van het jaar, of de tijd die je er zelf voor wil gaan nemen, heb je een leuke serie aan foto’s die samen een geheel vormen. Wees creatief! 

Tot slot

voornemenUiteraard heb ik zelf ook een aantal voornemens waaronder een aantal van de bovenstaande. Daarnaast ga ik vaker een foto omzetten in het zwart-wit. Iets wat ik de afgelopen jaren veel te weinig heb gedaan maar wel heel erg tof vind.  

Mocht je door dit artikel gemotiveerd zijn om vaker met je camera naar buiten te gaan, dan zien wij de foto’s graag op Instagram verschijnen met de hashtag #foto27nl of zet de foto’s in de Fotograferen doen we zo groep op Facebook. 

 

 

- Sponsored -

Ook interessant om te bekijken

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -