maandag 22 juli 2024

Workshops & Webshop

5 tips voor straatfotografie

Op straat leeft het altijd, de hele dag door en in weer en wind. Om dat vast te leggen als fotograaf zal je snel moeten kunnen handelen want voor je het weet is het perfecte fotomoment aan je neus voorbij gegaan. Straatfotografie is het vastleggen van het dagelijkse leven op straat. Hieronder volgen enkele handige straatfotografie tips!

Straatfotografie
Reflecties bij Amsterdam Centraal; F/9.0 – Iso 100 – 1/160s

Allereerst heb je bij straatfotografie te maken met enkele privacy regels. Over het algemeen mag je, zonder in de problemen te raken, in elke willekeurige openbare ruimte fotograferen, tenzij dat anders is aangegeven. Het publiceren van je foto’s is een ander verhaal. Volgens de AVG zal je bij elke gemaakte foto, waarbij mensen op straat herkenbaar in beeld zijn gebracht, toestemming voor publicatie moeten vragen. Dit geld overigens ook voor het delen via social media. In de praktijk blijkt echter dat dit zelden gebeurt en dat er vaak weinig tot geen bezwaar wordt gemaakt.

Tip1: Apparatuur. 

De keuze voor de juiste camera voor straatfotografie is zeer persoonlijk, uiteindelijk is je beste camera de camera waarmee je zelf het liefst werkt je vertrouwd bij voelt. Neem in je achterhoofd mee dat je snel moet handelen voor de juiste foto en dat je niet teveel last van ruis wil hebben mocht je met een hogere Iso komen te fotograferen. Ook zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kan houden bij de keuze van de lenzen.

We raden je aan te kiezen voor een lens met een vast brandpuntafstand van bijvoorbeeld 24mm, 35mm of 50mm. Ook wel bekend als prime lenzen. Een prime lens is vaak lichter en kleiner, waardoor je als fotograaf minder snel opvalt. Met een zoomlens van 200mm val je snel op en heeft men het ook eerder door als je de camera op hen richt. Kies je toch voor een zoomlens, houd het dan zo klein mogelijk. Voorkom dat je als een soort paparazzi over straat loopt.

Tip 2: Zwart-wit of kleur?
Straatfotografie Amsterdam
F/6.3 – Iso 160 – 1/125s

Door veel aanwezige factoren op straat kunnen straatfoto’s erg druk overkomen. Vooral als het straatbeeld ook nog eens enorm veel kleuren bevat. Kies je er voor om de foto’s om te zetten in zwart-wit, dan leiden de kleuren je niet af van de actie in de foto. De focus komt dan geheel te liggen op dat wat er in je foto gaande is. Veel straatfoto’s worden overdag gemaakt, vaak is dat niet echt het ideale moment qua licht.

passende kleuren
F/9.0 – Iso 640 – 1/60s

Dankzij een te felle zon krijg je harde schaduwen, die zorgen voor een groter contrast in de foto’s. Bij zwart-wit foto’s zal dit veel minder opvallen en valt er in de nabewerking meer uit te halen door bijvoorbeeld de schaduwen harder of zachter te maken. 

Stap echter niet te snel over op het maken van een zwart-wit foto. Kleur kan juist een bepalende factor zijn in je straatfoto. Wanneer je bijvoorbeeld een persoon fotografeert in een omgeving met dezelfde kleurtinten, of als de kleuren mooi met elkaar contrasteren. Het is maar net welk verhaal je met de foto wilt gaan vertellen.

Tip 3: Speel met je instellingen. 
kikkerperspectief
Kikkerperspectief, laag vanaf de grond; F/7.1 – Iso 100 – 1/80s

Het is bij straatfotografie leuk om eens te experimenteren met verschillende instellingen en vanuit verschillende posities. Ga eens laag vanaf de grond fotograferen voor het kikkerperspectief, of zoek een plek op om van bovenaf te kunnen fotograferen voor het vogelperspectief. Zo kun je vanuit verschillende posities hele andere foto’s maken. Experimenteer er flink op los voor het tofste resultaat.

Amsterdam tunnel effect
Spelen met langere sluitertijden in een tunnel; F/18 – Iso 50 – 2s

Daarnaast is het toepassen van verschillende instellingen erg leuk om mee te experimenteren. Zo kan je met langere sluitertijden voor meer beweging in je foto zorgen. Passerende mensen zullen als het ware als spoken op de foto verschijnen. Dit werkt overigens niet in elke situatie, het zal op de locatie al iets donkerder moeten zijn, zoals in een voetgangerstunnel of in de avond. Vergeet voor het fotograferen met langere sluitertijd vooral je statief niet.

Het is ook erg tof om eens met je diafragma te gaan experimenteren, ga je voor een straatbeeld geheel scherp of wil je een detail fotograferen met onscherpte op de achtergrond (blur/bokeh). Het diafragma zo groot mogelijk (klein f-getal) levert soms een mooi beeld op door de wazige achtergrond maar soms wil je juist zoveel mogelijk details in een beeld vastleggen, gebruik dan een kleiner diafragma (groter f-getal).

Tip 4: Neem je camera altijd mee. 

Een veelvoorkomende gedachte, had ik mijn camera nu maar meegenomen. En toch vergeten we het regelmatig. Neem daarom je camera altijd mee op stap, zo baal je nooit weer als je dat ene te gekke fotomoment aan je voorbij hebt moeten laten gaan. Daarnaast is het een perfecte manier om te oefenen met straatfotografie. Hoe vaker je het doet, hoe zelfverzekerder je raakt.

Tip 5: Zoek een uitdaging.
Straatfotografie smartphone
F/5.0 – Iso 320 – 1/200s

Door een uitdaging aan je dagje straatfotografie te hangen ga je doelgerichter op zoek naar een bepaalde foto. Het is leuk om dit samen met één of meerdere fotografie-maatjes te doen, maar kan ook prima alleen.

Wees hierin creatief maar ook realistisch, het doel moet haalbaar zijn maar toch voldoende uitdaging bieden. Enkele ideeën hiervoor zijn:

  • Zoek naar reflecties.
  • Fotografeer uitsluitend portretten.
  • Fotografeer vanuit een bepaald perspectief.

Zo gaf ik mijzelf vorig jaar de opdracht om zoveel mogelijk foto’s te maken van mensen die een smartphone in handen hielden. Nou was het niet een uitdaging om die mensen te vinden maar wel om er een gave foto van te maken. Uiteindelijk kwam ik thuis met tientallen foto’s waarvan er maar een paar echt te gek waren.

Tot slot.

Zoals eerder aangegeven komt er bij straatfotografie nog heel wat kijken, het is niet iets wat je zomaar doet als je net begint met fotograferen. Persoonlijk vind ik het elke keer nog enorm spannend, maar als ik eenmaal aan het fotograferen ben geslagen voelt het helemaal goed.

Mochten jullie door dit artikel geïnspireerd zijn geraakt, dan zien we graag jullie foto’s op Instagram via #foto27nl voorbij komen. Voor vragen gerelateerd aan het onderwerp, mail gerust naar Martijn.

- Sponsored -

Ook interessant om te bekijken

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -