woensdag 19 juni 2024

Workshops & Webshop

Fotograferen in de regen

De afgelopen weken konden we volop genieten van koning winter, uiteraard trokken we er massaal op uit om de mooiste winterfoto’s te maken. Helaas komt daar nu weer een einde aan en keren de regenachtige dagen weer terug.

Maar de regen zou ons eigenlijk niet moeten tegenhouden om alsnog met fotografie bezig te gaan. Speciaal daarvoor hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet zodat we alsnog met fotografie bezig kunnen zijn tijdens en na de regen. 

Bescherming

Voor je er op uit trekt om te gaan fotograferen in de regen is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Bescherming van je apparatuur is hierbij erg belangrijk. Hoewel de nieuwere camera’s en lenzen spatwaterdicht zijn betekent dit niet dat alles voor 100% waterdicht is. Gebruik daarom ter bescherming een speciale regenhoes.

De aanschaf van zo’n regenhoes is vele malen goedkoper dan eventuele reparatie van je camera of lens. Het is eventueel ook mogelijk om een plastic zak stevig om je camera te binden met een elastiekje. Houd er bij het verwijderen van de plastic zak of regenhoes rekening mee dat er alsnog water op je camera en lens kan komen. Tevens raden we ten zeerste af om van lens te wisselen tijdens het fotograferen in de regen. Dit voorkomt het risico dat er water in de camera terecht komt. Bepaal vooraf met welke lens je gaat fotograferen.  

Gebruik tevens je zonnekap om regendruppels op je lens, wat voor lelijke vlekken op je foto’s kan zorgen, te voorkomen. Tijdens het fotograferen kan je ook beschutte plekken opzoeken, zoals een afdakje in de winkelstraat of een wildhut die je in de natuur wel eens tegenkomt. Houd daarnaast ook de richting van de regen in de gaten, zorg dat je met de regen mee fotografeert. 

Condens

Mocht je camera toch nat zijn geworden, schakel hem bij thuiskomst dan zo snel mogelijk uit en haal de batterijen en geheugenkaartjes eruit en de lens eraf. Laat alles rustig opdrogen en vermijd daarbij condens door te veel warmte. Als de camera heel erg nat is, kun je hem eventueel in rijst leggen. Zorg er dan wel voor dat er geen rijst in de camera komt. Schroef de body-dop erop.

Naar buiten

Het kan behoorlijk regenen in ons kikkerland en meestal zijn we dan niet geneigd om de camera te pakken om lekker naar buiten te gaan. Eigenlijk is dat bijzonder jammer, want het kan hele gave foto’s opleveren. Voor het losbarsten van de regenbui heb je vaak een prachtige donkere lucht die steeds iets dichterbij komt. 

Tijdens de bui kun je spelen met de sluitertijden en heb je mooie reflecties op straat en in de plassen. Na de bui heb je vaak mooi diffuus licht, bovendien zijn de kleuren meer verzadigd en breekt er misschien ook nog een enkel zonnestraaltje door de bewolking of heb je zelfs geluk, en tref je een mooie regenboog (dit kan overigens zowel voor als na de regenbui). 

Regen in beeld

ijsvogel in de regen

Ben je goed voorbereid en helemaal klaar om naar buiten te gaan? Dan kun je in de regen gaan fotograferen. Je kan de regen bevriezen door een korte sluitertijd te gebruiken, maar als je een langere sluitertijd hanteert wordt de regen een zachte waas in je foto. Het ligt er maar net aan welke sfeer je wil gaan creëren. 

Voorbeeldfoto: Met een iets kortere sluitertijd zijn de regendruppels achter de tak nog wel zichtbaar als strepen, maar al iets waziger. Had ik hier voor een kortere sluitertijd gekozen dan waren de strepen van de regen minder uitgerekt, bij een langere sluitertijd was de regen amper nog zichtbaar geweest. 

Waterplassen & waterdruppels

De waterplassen op straat kun je op verschillende manieren gebruiken in je foto’s. Je kunt de reflectie in een waterplas fotograferen of het opspattend water door voorbij rijdende auto’s, kinderen die in de plassen stampen, natte straten waar het licht gereflecteerd wordt in beeld brengen. 

Lees ook: Inspiratie voor het fotograferen van reflecties. 

Ga na de regen ook eens op stap met je macrolens, op zoek naar waterdruppels die ook weer voor creatieve foto’s kunnen zorgen. 

Enkele foto’s ter inspiratie:

Waterplas

 

Tot slot

Regen hoeft je dus niet tegen te houden om alsnog te gaan fotograferen. Voorbereiding en bescherming is het halve werk. Ga je in de regen fotograferen, zorg dan natuurlijk ook dat je zelf niet zeiknat weer thuiskomt en draag regenkleding om jezelf te beschermen. 

Mocht je na het lezen van deze tips er op uit trekken om te gaan fotograferen voor, in of na een regenbui dan zien we jullie resultaat graag op Instagram terug met de hashtag #foto27nl of deel je foto’s in de gezelligste fotografie groep op Facebook: Fotograferen doen we zo

 

 

 

 

- Sponsored -

Ook interessant om te bekijken

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -