donderdag 10 oktober 2024

Workshops & Webshop

Fotograferen tijdens het gouden uur

Onlangs bespraken we het blauwe uurtje al op de website, nu is het tijd voor het gouden uurtje. Deze twee vullen elkaar perfect aan. Het blauwe uur begint waar het gouden uur ten einde komt. Een geliefd moment om te fotograferen vanwege het fantastische zachte laatste beetje zonlicht en de waanzinnige gouden gloed.

Wat is het gouden uur? 

Het gouden uur wordt ook wel een magisch uur genoemd. Het is het de periode na zonsopkomst en voor zonsondergang. Net zoals bij het blauwe uur, duurt deze periode niet een volledig uur. De lengte van deze periode is afhankelijk van de tijd van het jaar en de afstand van de evenaar. In de zomer zal een gouden uur langer duren dan in de winter. Dat is je vast wel eens opgevallen. De mooie kleuren rond zonsondergang verdwijnen in de winter als sneeuw voor zon. 

Tegenlicht tijdens het gouden uur; F/9 – Iso – 1/400s

De zon staat tijdens dit “uur” laag aan de horizon, hierdoor moet het zonlicht een langere afstand door de atmosfeer afleggen. Het zonlicht raakt hierdoor meer verstrooid en neemt daarmee een warmere kleur aan. Dat is precies de reden waarom het gouden uur zo enorm populair is bij fotografen. De warme kleuren en het zachte licht zorgen voor minder harde schaduwen en een magische gloed over landschappen. 

Ga voorbereid op stap. 

Ook bij het fotograferen van het gouden uur is een goede voorbereiding erg belangrijk. Zo wil je ruim om tijd weten hoe laat de zon ondergaat en waar je naartoe gaat om dit magische moment vast te leggen. 

Om zeker te zijn van de tijden kun je de website van buienradar  checken, of de speciale zonsondergang website. Maar wil je tot op de minuut weten wanneer het gouden uur daadwerkelijk start, dan kun je op de Engelstalige website van the photographers ephemeris terecht. Daar zie je per locatie het exacte begin van het gouden uur. 

Er zijn in je eigen omgeving onherroepelijk tal van mooie plekjes waar je naartoe kunt gaan voor een mooie zonsopkomst of zonsondergang. Dit wil je echter wel op tijd al hebben uitgezocht zodat je niet op het laatste moment nog moet bepalen waar je heen gaat. Gebruik eventueel google maps om te bekijken wat een mooie locatie voor het gouden uur kan zijn. Houd hierbij rekening met de stand van de zon en waar deze ondergaat. Een mooie voorgrond is hierbij behulpzaam. Zo kun je denken aan een kustlandschap, een mooi bloemenveld of juist een stadslandschap. Als je maar optimaal van het gouden uur gebruik kan maken. 

Golden hour
F/11 – Iso – 1/40 (vanaf statief)

Zorg ervoor dat je ruim een uur voor zonsondergang op de locatie aanwezig bent, het liefst nog iets eerder. Zo heb je alle tijd om je camera klaar te maken, instellingen in te stellen en één of meerdere composities te bepalen. Zorg dat je dit allemaal hebt gedaan voor het gouden uur begint. Op tijd aanwezig zijn is dus echt een must! 

Welke fotografie gear nemen we mee? 

Uiteraard mag je camera niet ontbreken, maar dat spreekt voor zich. De lens die je meeneemt ligt aan wat je gaat fotograferen. Zo gebruik ik zelf vooral een allround groothoeklens, 24-70mm F/4.0, op mijn Nikon Z6, maar ook macrofotografie is tijdens het gouden uur gaaf om te gaan doen. Dan zal je voor een macrolens kunnen kiezen. 

F/ 5.6 – Iso 100 – 1/250

Vergeet ook zeker geen statief mee te nemen, het gouden uur begint als het nog behoorlijk licht is maar het kan snel voorbij zijn. Hoe donkerder het wordt hoe langer de sluitertijd en hoe langer de sluitertijd hoe lastiger het wordt om vanuit de hand te fotograferen. Natuurlijk kun je dit compenseren door de iso iets te verhogen, maar het heeft de voorkeur om de iso zo laag mogelijk te houden.


Instellingen en vastleggen. 

Nu we weten waar we gaan fotograferen en met welke fotografie gear we dit gaan doen is het tijd om het gouden uur daadwerkelijk vast te leggen. Uiteraard ben je afhankelijk van het weer, een grijze dag zal weinig gouden zonlicht opleveren, dus blijf dan lekker binnen met een bak koffie of thee.

Lichtintensiteit en lichtrichting spelen een belangrijke rol bij het fotograferen van het gouden uur. Het is aan de fotograaf om te spelen met deze ingrediënten. Laat je het zonlicht frontaal op je onderwerp vallen (fotograferen met de zon in je rug) dan zal je onderwerp schaduw-vrij zijn met als gevolg een sfeervol belichte foto. Perfect voor landschappen, romantische portretten en warme wildlife foto’s.

Dit frontale zonlicht kan ook als nadeel werken. Structuur, textuur en diepte zullen niet zichtbaar zijn in je foto’s. Hoewel het resultaat dromerig en romantisch zal zijn, is dit niet wat elke fotograaf wil vastleggen tijdens het gouden uur.

Gouden uur tegenlicht
F/9 – Iso 100 – 1/200

Maak gebruik van zijlicht (strijklicht) of tegenlicht om meer structuur, textuur en diepte aan je foto’s toe te voegen. Dankzij het warme zonlicht van het gouden uur, kun je gewoon tegen de zon in fotograferen. Echter let hierbij op het over- en onderbelichten van je lucht en landschap. Het lichte gedeelte raakt snel overbelicht en waar de schaduw valt snel onderbelicht. Maak hierbij gebruik van de spotmeter, richt deze op de schaduw en belicht onder met één stop. Zo krijg meer tekening in de lichte delen van je foto. Als je in raw fotografeert kun je in de nabewerking het licht nog verder perfectioneren.

Voor het bepalen van het diafragma bepaal je eerst wat voor foto’s je wilt gaan maken. Bij een landschapsfoto kies je voor een klein diafragma (groot f-getal, tot max f/14) om je foto van voor tot achter scherp te krijgen. Bij bijvoorbeeld portret- of dierenfotografie kies je voor een groter diafragma (kleiner f-getal) om zo alleen het onderwerp scherp op de foto te krijgen. Dit kun je rustig vooraf al instellen, per slot van rekening ga je met een bepaald doel naar een locatie die je vooraf hebt bepaald.

Tot slot.

Mocht je na het lezen van dit artikel inspiratie hebben gekregen om te fotograferen tijdens het gouden uur, vergeet je gemaakte foto’s niet te posten op Instagram en onze hashtag #foto27nl te gebruiken. Voor vragen kun je via de mail terecht bij Martijn.

- Sponsored -

Ook interessant om te bekijken

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -