Fototips #08.


KOM OP DEZELFDE OOGHOOGTE: Door op dezelfde ooghoogte als je huisdier te komen voorkom je een neerkijkend of opkijkend effect in je foto. Dit geeft een veel natuurlijker en prettiger kijkend beeld. 

Stel scherp, net als bij mensen, op de ogen van je huisdier en niet op de neus zoals vaak gebeurd. Onscherpe ogen in een foto geven een vervelend gevoel.

Fotografeer je binnen of met minder licht zorg dat je ellebogen stevig op de grond staan, dat voorkomt dat je een statief nodig hebt. Of gebruik een beanbag (zak met bonen) om je camera en lens te ondersteunen. 

Wil je dat de focus helemaal op je huisdier ligt, gebruik dan een ondiepe DOF (Depth Of Field) door te kiezen voor een open diafragma (zo laag mogelijk f getal). Omdat huisdieren vaak nogal bewegelijk zijn kies je voor een snelle sluitertijd om de foto te bevriezen. Een sluitertijd vanaf 1/400sec is een mooi startpunt.

GEBRUIK DE INGEBOUWDE FLITSER NIET: Het gebruiken van de ingebouwde flitser als primaire lichtbron kan zeer harde schaduwen en een onflatteuze look creëren. 

Ook zorgt het vaak voor het rode ogen effect in de foto. Bloedvaatjes in de ogen worden opgelicht en reflecteren het flitslicht terug naar de flitser(hoek van inval is hoek van uitval). Doordat de flitser boven de lens zit, wordt dit ook waargenomen in de foto.

Eventueel is de flitser te gebruiken als invulflits, bijvoorbeeld wanneer fel zonlicht donkere schaduwen werpt over je hele onderwerp. 

Of je kunt de ingebouwde flitser gebruiken als trigger voor andere flitsers. De ingebouwde flitser wordt dan gebruikt als master en de andere flitsers werken dan als slave.

FOCUS OP JEZELF NIET OP JE CONCURRENTEN: Wil je zakelijk groeien in de fotografie, focus dan op je eigen bezigheden in plaats van die van de concurrent. 

Zet je eigen doelen en deadlines en leg daar je focus op. Je kunt namelijk nooit precies inschatten wat de doelen of financiële situaties zijn van je concurrent en je kan er zeker geen invloed op uitoefenen. Verspil geen energie maar stop het in je eigen bedrijf.

Bovenstaande wil niet zeggen dat je de concurrent moet negeren, maar het moet niet je dagelijkse focus worden om te kijken wat je concurrent doet. Het is veel interessanter om te kijken wat je potentiële klanten doen en daarop in te spelen.

MAAK GEBRUIK VAN REFLECTIES: Als je over straat loopt let je er in eerste instantie wellicht niet eens op. Maar er zijn veel kansen voor unieke foto’s als je goed om je heen kijkt en gebruik maakt van de omgeving. Een van de dingen waar je gebruik van kunt maken zijn reflecties.

Je kunt ze vinden na (of zelfs tijdens) regenachtige dagen, in plassen en meren en zelfs in zwembaden. Water is zeker niet de enige bron voor reflecties! 

Kijk maar eens naar (auto)spiegels, grote glazen ramen en verchroomde armaturen.

Kies je ervoor om het onderwerp en de reflectie te laten zien of alleen de reflectie?

BEVRIES DE ACTIE: Acties bevriezen kan op meerdere manieren. Zo kun je dit doen door gebruik te maken van een hele snelle sluitertijd of zoals bij deze foto door gebruik te maken van een flitser. 

Welke techniek er gebruikt wordt zal afhangen van het onderwerp, de hoeveelheid aanwezig licht, de locatie en de creativiteit van de fotograaf. 

Wil je gebruik maken van continu licht (lamp of zon) als lichtbron zorg er dan voor dat je je diafragma helemaal open staat zodat er zoveel mogelijk licht op je sensor valt. Dit zorgt ervoor dat je sluitertijd een stuk sneller kan zijn. 

Ga je gebruik van (reportage)flitsers, werk dan bij voorkeur in een zo donker mogelijke omgeving zodat je het vermogen van de flitser laag kunt houden. Want in dit geval bevries je niet met de sluitertijd de actie, maar het de flitssnelheid van je flitser. Bij de meeste flitsers is de flitssnelheid sneller op laag vermogen dan op hoog vermogen.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Foto27. All rights reserved. 

CONTACT ONS

Heb je een vraag of opmerking? Stuur een bericht en je krijgt zo snel als mogelijk een reactie terug!

Wordt verstuurd

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?