Fototips #09.


ZOOM IN OP HET (SPORT)ONDERWERP: Als je niet dicht bij de actie kunt komen is een zoomlens (van bijv. 70-300) perfect om de actie dichtbij te halen.

Probeer het frame zo veel mogelijk te vullen en wijd open(laag f getal) te fotograferen. Zo gaat de aandacht volledig naar het onderwerp en kun je werken met snellere sluitertijden.

Vergeet niet de gezichtsuitdrukking vast te leggen, emoties vertel een eigen verhaal, zeker in de sport. Om ervoor te zorgen dat je steeds in focus bent, maar gebruik van de continu scherpstelstand (AI Servo AF Canon / AF-C Nikon).

GEBRUIK EEN PRIME LENS: Een prime lens, oftewel lens met een vaste brandpuntsafstand zoals de 50mm, heeft een paar voordelen ten opzichte van een zoom lens.

Of het algemeen zijn deze lenzen scherper en lichtsterker dan zoomlenzen. Hierdoor kun je dus met minder licht fotograferen en krijg je meer onscherpte in de foto. Daarom worden ze ook vaak als portretlens gebruikt bij fine art fotografie.

Doordat in- en uitzoomen niet mogelijk is wordt je gedwongen om minder “lui” te fotograferen. Je zult naar voren of naar achter moeten lopen om in te zoom. Dit zorgt ervoor dat je anders gaat kijken en je opzoek gaat naar nieuwe creatieve perspectieven.

EEN “VRIENDENPRIJS” BESTAAT NIET: Heb jij die vraag ook wel eens gehad? Of het voor een vriendenprijsje kan? En eigenlijk moet het antwoord NEE zijn.

Als vrienden of bekenden op de foto willen, willen ze op de foto. Als jij dit niet doet, gaan ze het ergens anders doen en moeten ze er ook voor betalen. 

Kan ik ze dan helemaal niks aanbieden omdat het bekende zijn? Natuurlijk wel, maar het is veel slimmer of ze één of twee extra bewerkte foto’s van de shoot aan te bieden.

Wil je het zakelijk nog slimmer aanpakken biedt ze dan een korting op een fotoboek of canvas afdruk als ze deze jou bestellen. Nog beter, geef ze een korting op een tweede fotoshoot. Vrienden blij met de korting, jij blij dat je normaal betaald krijgt voor je werk.

VOORKOM CAMERA “SHAKE”: Een onscherpe foto door het bewegen van de camera of van de fotograaf zelf gebeurd iedereen wel eens. Gelukkig zijn er wat “regeltjes” die je helpen dit te voorkomen.

Eerst moet je leren hoe je je camera goed vasthoudt; gebruik beide handen, één rond de body en één rond de lens. Houd de camera dicht bij je lichaam voor ondersteuning.

Fotografeer altijd met een sluitertijd van minimaal 1/60sec als je uit de hand fotografeert. Bij deze sluitertijd en een goede houding zou je geen bewegingsonscherpte moeten krijgen.

Een tweede “regel” over de sluitertijd is, dat deze overeen moet komen met de brandpuntsafstand die je op dat moment gebruikt. Dus als je een 100mm lens gebruikt, mag je sluitertijd niet langzamer zijn dan 1/100 seconde.

FOTOGRAFEER DE FOTOGRAAF: De fotograaf fotograferen is eigenlijk een trucje/oplossing voor twee “uitdagingen”.

Als je ergens bent waar ook veel andere fotografen zijn, is de kans groot dat je allemaal met ongeveer dezelfde beelden naar huis gaat. Door in plaats van het onderwerp op de foto te zetten, de fotografen op de foto te zetten die foto’s maken van het onderwerp creëer jij een uniek beeld.

Of als je ergens bent en je hebt geen inspiratie is dit een goede manier om inspiratie op te doen. Ten eerste zet het je aan tot fotograferen en ten tweede kun je zien waar andere foto’s van maken.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Foto27. All rights reserved. 

CONTACT ONS

Heb je een vraag of opmerking? Stuur een bericht en je krijgt zo snel als mogelijk een reactie terug!

Wordt verstuurd

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?