Frostbite Foto27

Frostbite oftewel koudeletsel, is iets wat je normaal niet hoopt mee te maken. Maar als een grimeur een fotograaf zoekt voor een frostbite fotoshoot wordt het wat anders. Dan heb je een kans om hele gave foto`s te maken zonder alle narigheid die frostbite met zich meebrengt.

 

Frostbite

Frostbite is iets wat in de 2e wereld oorlog vaak voorkwam. Door te weinig of slechte kleding liepen militairen koudeletsel op tot en met het afsterven van ledematen. Iets verschrikkelijks dus. Meer info over deze medische aandoening kun je vinden op deze: Wiki

Grimeur

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar ken je wel hun werk. Denk maar eens aan de nep wonden bij EHBO, alle types uit de TV Kantine en de horror clowns van de Walibi Fright Night. Allemaal voorbeelden van het werk van de grimeur. Een grimeur is dus in feite een artiest in extreme make-ups en creatieve creaties daarmee. Heel iets anders als een MUAH (make up and hair) dus. Soms heb je iemand die voor allebei heeft geleerd, maar dat hoeft zeker niet. Er is voor elk vak een eigen opleiding.

Samenwerken

In één van de Facebookgroepen waar ik lid van ben kwam een oproep voorbij voor een fotograaf. Een grimeur (Carolien) zocht een samenwerking met een fotograaf en een model voor een frostbite shoot. Carolien doet de opleiding tot grimeur en wilde graag een keer een shoot van haar werk gedaan hebben door een fotograaf en met een model. Mij leek dit wel interessant en niet veel later was ook een model (Merel) gevonden. Voor mij was dit de eerste keer om met “vreemde” af te spreken voor een shoot als deze. Iets wat mij, en ook de andere partijen, goed bevallen is. Ik ga zeker nog een keer een fotoshoot op deze manier doen!
 

 

Time-lapse

Het aanbrengen van alle make-up duurde ruim twee uur, maar is wel een heel leuk proces om te zien. Daarom heb ik er een time-lapse van gemaakt. Voor het model stond een camera op een statief welke elke 10 seconden een foto maakte. Dan krijg je na twee uur fotograferen 720 foto`s (6 per minuut x 60 x 2). Vervolgens deel je die 720 foto`s op in 30 foto`s per seconden en dan zie het hele proces in 24 seconden film. Omdat ik dat wat aan de korte kant vond en nog ook de voor en de na wilde laten zien, heb ik er meteen een compleet filmpje van net geen minuut van gemaakt.
 

Lichtopstelling

Bij deze fotoshoot heb ik meerdere lichtopstelling gebruikt, maar ik ben begonnen met een hele simpele zoals je hieronder kunt zien.
Frostbite lichtopstelling Foto27

Het model stond voor een grijze achterwand. Ik heb een softbox recht naar beneden gericht en het model alleen maar met de rand van de softbox belicht. Hierdoor kwam er geen licht op de achterwand en werd deze netjes zwart. Omdat ze een helm op heeft (zie foto boven aan het bericht) kreeg ik te veel ongewenste schaduw in haar gezicht, om dit op te lossen heb ik de grimeur gevraagd om met een zilveren reflector licht van boven terug te kaatsen naar het gezicht van het model.
 

Nabewerking

Een shoot als deze schreeuwt natuurlijk om nabewerking. Ik wilde graag een rauwe sfeer neerzetten, het liefst ook nog met sneeuw. Dit hadden we van te voren al doorgesproken zodat ook de grimeur al wat sneeuw heeft aan gebracht tijdens het make-up proces. Na de fotoshoot heb ik de foto`s in Lightroom geïmporteerd. In Lightroom heb ik mijn basis bewerkingen gedaan zoals de kleurtemperatuur aanpassen, wat hooglichten en reflecties verminderen en de ogen iets verscherpt en opgelicht. Daarna de foto geëxporteerd naar Photoshop om de sneeuw toe te voegen. Dit is eigenlijk heel simpel gedaan met een sneeuw brush. Wel heb ik het dit op meerdere lagen gedaan zodat ik de grote van de sneeuwvlokken kon aanpassen om diepte te creëren. That’s it!

Grimeur: Carolien Rutjes
Model: Merel Glitther
Fotografie: Foto27

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT ONS

Heb je een vraag of opmerking? Stuur een bericht en je krijgt zo snel als mogelijk een reactie terug!

Wordt verstuurd

©2019 Foto27. All rights reserved. 

Schrijf je in!

 


 

Iedereen kan leren fotograferen!

Zeker met de tips & tools, inspiratie ideeën en workshops van Foto27. Dus schrijf je in voor de gratis updates en blijf op de hoogte!

Gratis e-book

(Je email adres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden en zeker niet verstrekt aan derden)

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?