donderdag 10 oktober 2024

Workshops & Webshop

Handige tips voor het fotograferen in de sneeuw

Afgelopen twee weekenden viel er verspreid door het land de nodige sneeuw, uiteraard smolt dat bijna gelijk weer weg. Toch mocht dat de pret niet drukken, veel fotografen trokken er massaal op uit om de mooiste foto’s te maken van de gevallen sneeuw. 

Sneeuw
F/8 – Iso 1000 – 1/200s – 2 stops overbelicht

Naast de vele foto’s van de sneeuw kwam er ook regelmatig de vraag langs hoe je nou precies onder deze omstandigheden kan fotograferen. Op onze Instagram Foto27.nl kwamen al 8 handige tips voorbij en daar gaan we in dit artikel iets dieper op in.

Lees snel verder en neem de tips mee voor het geval we deze winter nog een keer met de nodige sneeuwpret te maken krijgen! 

Apparatuur tips

Voor je in de sneeuw gaat fotograferen zijn er een paar dingen die je ter voorbereiding mee kunt nemen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je er op uit trekt. 

Neem extra accu’s mee en bewaar ze dicht bij je lichaam, bijvoorbeeld in je broekzak of jaszak, om ze zo warm mogelijk te houden. Door de kou gaat een accu minder lang mee en kan soms twee keer zo snel leeg raken. 

Maak gebruik van een zonnekap, dit doe je om te voorkomen dat er sneeuw op je lens valt en je onnodig vaak je lens moet poetsen met een lensdoekje. Er niks zo frustrerend dan thuiskomen met allemaal lelijke vlekken op je foto’s. 

Uiteraard is het belangrijk om jezelf en je camera tegen de kou te beschermen. Dit doe je onder andere door je warm aan te kleden. Hiervoor kun je denken aan speciale winterkleding die ook geschikt is voor het fotograferen. Een waterdichte en winddichte jas, voor fotografie geschikte handschoenen en een stevige en waterdichte rugzak/cameratas zijn behoorlijk essentieel. Bespaar niet op goede kleding, zeker niet als je van plan bent om vaker in koude omstandigheden te gaan fotograferen. 

Om je camera extra te beschermen kun je deze onder je jas droog houden mocht je even niet aan het fotograferen zijn, of maak gebruik van een speciale regenhoes, ook wel rain sleeve genoemd. Zeker voor camera’s die niet (spat)waterdicht zijn is een regenhoes een aanrader. 

Overbelichten

sneeuw fotograferen
F/5.6 – Iso 1000 – 1/200s – 1,5 stop overbelicht

Door de witte sneeuw krijgt je camera het idee dat het heel erg licht is. Het automatische belichtingsprogramma in je camera is ingesteld op ‘gemiddeld grijs'(18% grijs, een gemiddelde van alle lichte en donkere elementen in je foto). Omdat je camera dit gemiddelde aanhoud, gaat deze automatisch onderbelichten met als gevolg dat je foto’s te donker zullen worden en de sneeuw alles behalve wit zal zijn. 

Door met minimaal 1 stop, maar in veel gevallen zelfs 2 stops te overbelichten, zal de sneeuw op de foto wel wit worden. Maak gebruik van het histogram om te controleren of je juist hebt belicht. Een foto met veel licht (witte sneeuw) heeft in het histogram een piek/berg aan de rechterkant. Maak daarnaast gebruik van de mogelijkheid om gelijk te controleren of de foto helemaal naar wens is, aan de hand hiervan kun je bepalen of je een stop meer of minder wil gaan overbelichten. 

Sluitertijden

sneeuw fotograferen
F/5.6 – Iso 500 – 1/60s – Door minder snelle sluitertijd zit er meer beweging in de sneeuwvlokken.

Door gebruik te maken van verschillende sluitertijden kan er met vallende sneeuw worden geëxperimenteerd. Wil je de sneeuw bevriezen tijdens het fotograferen, dan gebruik je een snelle sluitertijd. Zie je liever iets meer van de beweging dan gebruik je een langere sluitertijd. Smaken verschillen hierin enorm, de één zal het liefst de vallende sneeuw zo min mogelijk in beeld willen krijgen terwijl de ander juist zoveel mogelijk de vallende beweging wil vastleggen. 

Maak foto’s met verschillende sluitertijd instellingen om te zien wat jij het mooist vind! 

Witbalans

De juiste kleur van de sneeuw valt en staat bij de juiste witbalans instellingen. Een verkeerde witbalans kan er voor zorgen dat de sneeuw in je foto te blauw of te geel wordt. Dit is alles behalve realistisch. 

fotograferen in de sneeuw
De sneeuw werd door de witbalans niet tijdig aan te passen erg blauw

Op een bewolkte dag zullen je foto’s gemaakt in de sneeuw er al snel te blauw uit komen te zien. In dit geval is het slim om de witbalans naar een warmere kleurtemperatuur te zetten om de sneeuw weer mooi wit te krijgen. De instelling “schaduw” is vaak de warmste witbalans op je camera en zal al voor meer witte sneeuw zorgen. Door te proberen kom je er snel genoeg achter welke witbalans het beste bij de situatie past. 

sneeuw fotograferen
Door in Adobe Lightroom de witbalans warmer te maken kon de foto nog worden gered

Fotografeer in RAW om achteraf de witbalans zelf te kunnen aanpassen tijdens de nabewerking van je foto’s. Veel bewerkingsprogramma’s hebben de mogelijkheid om deze naderhand nog te kunnen aanpassen. Bij een te blauwe foto schuif je het balkje van de witbalans richting het geel, en bij een gele foto schuif je de witbalans juist naar het blauwe toe. 

Hoewel we gemiddeld genomen het liefst de sneeuw zo wit mogelijk op de foto terugzien, ligt het ook aan je persoonlijke smaak. Je kan er ook voor kiezen om de foto juist een iets meer blauwe toon te geven, zo krijgt de foto een meer koele uitstraling wat ook niet misstaat bij een winterse foto. Dit blijft natuurlijk een kwestie van smaken verschillen. 

Het beste moment

Als de sneeuw net is gevallen ligt er als het ware een witte deken over het landschap. Deze is natuurlijk vele malen mooier als er niet al tientallen voorgangers zijn geweest die de nodige voetstappen hebben achtergelaten. Ga gelijk na het sneeuwen op pad om de mooiste, nog onaangetaste, witte landschappen te fotograferen. 

Geniet en deel je foto’s online

Wat je vooral niet moet vergeten als het net heeft gesneeuwd, is genieten van hoe de wereld er om je heen op dat moment bij ligt. Iets wat wij als (hobby)fotograaf nog wel eens willen vergeten omdat we druk zijn met het maken van foto’s. Soms moet je even een momentje stilstaan om alles in je op te nemen, de frisse lucht in te ademen en te genieten van al het moois om je heen. Het gebeurt per slot van rekening steeds minder vaak dat we een pak sneeuw krijgen, dus optimaal genieten staat voorop. 

Tot slot

Uiteraard hopen we nog veel meer mooie sneeuwfoto’s van jullie te zien, gebruik hiervoor op Instagram de hashtag #foto27nl of deel je foto’s in onze Fotograferen doen we zo groep op Facebook! 

 

- Sponsored -

Ook interessant om te bekijken

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -