Hoe geef jij vrijheid door

 

Hoe geef jij vrijheid door? Door middel van fotografie? Morgen is het weer zover, dan is het 4 mei, dodenherdenking. De dag erna 5 mei, bevrijdingsdag. Hoewel het misschien wat vreemd klinkt, zijn deze 2 dagen erg geschikt om te fotograferen. Vrijheid doorgeven via beeld, dat is voor een fotograaf toch een mooie gedachte.

 

Nationaal Herdenken

De Nationale Herdenking (Dodenherdenking) vind natuurlijk plaats op de Dam in Amsterdam. Om 20:00 uur is iedereen 2 minuten stil, een indrukwekkend beeld vind ik. Bij deze herdenking zullen ook allerlei bekende Nederlanders van het koninklijk huis, de politiek of defensie aanwezig zijn. Je moet er zeker geen “celebrity hunt” van maken, maar door deze personen op deze dag te fotograferen krijg je foto’s met heel veel emotie erin. En dat levert toch best bijzondere beelden op.
 

Lokaal Herdenken

Wil je die emoties nog beter, vaak van dichterbij vast kunnen leggen en makkelijker rond kunnen lopen? Dan kun je beter kiezen om naar een lokale herdenking te gaan. Hier zijn minder mensen en ook de veiligheidsmaatregelen zijn soepeler dan bij de Nationale Herdenking op de Dam. In bijna elke gemeente is er wel een lokale herdenking. Een lijst met alle locaties van de herdenkingen vind je hier: Lokaal Herdenken.

 

Het bevrijdingsvuur

Sinds 1948 wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Dit plein ligt voor Hotel de Wereld waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatievoorwaarden. Het Bevrijdingsvuur is een indrukwekkend symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede. Precies om middernacht ontsteekt de burgemeester het bevrijdingsvuur, dit is ook tevens de start voor de Bevrijdingsvuurestafette. Lopersgroepen uit vele gemeente brengen dan het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar hun eigen gemeente. Voor de fotograaf een uitdagende combinatie van nacht, sport en evenement fotografie. Voor meer informatie kun je hier kijken: Bevrijdingsvuur.
 

Bevrijdingsdag Foto27

 

Bevrijdingsdefilé

5 mei is een dag om onze vrijheid te vieren, maar ook om onze veteranen te eren. Een mooie manier om dat te doen is door naar het Bevrijdingsdefilé te gaan in Wageningen. Tijdens dit mooie evenement is er genoeg vast te leggen voor de fotograaf: Portretten van veteranen, leger voertuigen, re-enactment figuranten, muziekkorpsen en nog veel meer. Het programma van het Bevrijdingsdefilé vind je hier: Bevrijdingsdefilé.

 

Bevrijdingsfestivals

Voel je er meer bij om een festival, bands of feestende mensen te fotograferen? Op maar liefst 14 plaatsen vind er een Bevrijdingsfestival plaats in ons land. Wie waar en wanneer komt kun je vinden op de site van de Bevrijdingsfestivals: http://www.bevrijdingsfestivals.nl/

 

Respect

Hoe geef jij vrijheid door? Wat je deze twee dagen ook gaat doen, herdenken, vieren, fotograferen of allemaal. Ik hoop dat je dit met respect doet. Iemand die niet op de foto wil, zet je niet op de foto. Bloemstukken liggen zoals ze liggen, deze verander je niet voor het plaatje. Mag je ergens niet (dichterbij)komen, doe het dan ook niet. Het zijn maar kleine dingen, maar het geeft wel een teken van respect naar elkaar.
 

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT ONS

Heb je een vraag of opmerking? Stuur een bericht en je krijgt zo snel als mogelijk een reactie terug!

Wordt verstuurd

©2019 Foto27. All rights reserved. 

Schrijf je in!

 


 

Iedereen kan leren fotograferen!

Zeker met de tips & tools, inspiratie ideeën en workshops van Foto27. Dus schrijf je in voor de gratis updates en blijf op de hoogte!

Gratis e-book

(Je email adres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden en zeker niet verstrekt aan derden)

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?