vrijdag 19 april 2024

Workshops & Webshop

Inspiratie voor het fotograferen van reflecties

livestream reflectiesTijdens de allereerste YouTube livestream van Frank Annotee was het aan de kijkers om een nieuw thema voor de volgede livestream te kiezen. Met een grote meerderheid kozen jullie voor het thema: Reflecties!

Zondag 7 februari om 20:30u zitten we weer klaar voor een gezellig avondje kletsen over de foto’s die jullie op Instagram posten met de hashtag #foto27livestream. Meld je via onderstaande video alvast aan zodat je deze livestream niet mist en deel je tofste reflectie foto’s op Instagram met de eerder genoemde hashtag.

Om jullie een beetje te inspireren en motiveren om mee te doen aan deze livestream hebben we hieronder een aantal leuke tips op een rijtje gezet. 

Reflecties in water

reflecties
Bijna stilstaand water zorgde voor een bijna perfecte reflectie.

Zowel plassen water na de regen als stilstaande water van vijvers of meren op windstille dagen zijn perfect om te gebruiken tijdens het fotograferen van reflecties. Bekijk voor je gaat fotograferen goed vanuit welke hoek je de foto gaat maken. Als je bijvoorbeeld recht boven een waterplas naar beneden kijkt zie je jezelf, en dat is prima als je een zelfportret in een plas water wil maken maar mocht je toch iets meer willen doen dan zal je standpunt anders moeten.  

reflectie
Na de regen reflecties fotograferen in plassen water.

Doe een paar passen naar achter, kijk schuin op het water en je zal door de andere invalshoek zien dat je geen reflectie meer ziet van wat er zich boven de plas water bevindt. Je ziet nu wat er schuin achter/boven de plas staat. 

Zoek een reflecterend oppervlak (plas water) en ga onderzoeken wat de juiste invalshoek is die past bij de foto die je gaat maken. Kies voor een hoog of laag standpunt, wissel die af door meer of minder afstand van het reflecterende oppervlak te nemen. Doe dit net zo lang tot je de meest perfecte reflectie hebt gespot.  

 

Reflecties in huis

binnen fotografie
Reflectie in een lepel die op een kookboek ligt.

Reflecties vind je werkelijk overal en nergens en dus ook in huis. Het lijkt misschien een lastig thema maar als je eens goed om je heen gaat kijken zal je zien dat er in elke hoek van de kamer wel iets is waar je een reflectie in ziet. Het is aan jou om te bepalen of die weerspiegeling interessant genoeg is om te gaan fotograferen.

reflectie
Reflectie in een spiegel

Alles met een reflecterend oppervlak is potentieel een foto. Denk aan spiegels, bestek, ramen, de bovenkant van de piano, de gladde tegeltjes in de douche, de deurknop en zelfs de kranen in de wasbak reflecteren. 

Reflecties
De schroeven staan op een glasplaat, die ligt op een zwart stuk karton. Als achtergrond gebruikte ik ook een zwart stuk karton. Gefotografeerd vanaf statief in een relatief donkere ruimte met één lichtbron die de schroeven verlichtte. (F/11 – Iso 100 – 3s)

Ga hiermee aan de slag, zoek de mooiste en de meest te gekke reflecties in je eigen woonruimte. Wees hierin creatief, gewoon een foto van een reflectie op de deurknop zal een weinig spannende foto opleveren.

Probeer de compositie voor jezelf spannend te maken en maak gebruik van aanwezige lichtbronnen die je tot beschikking hebt. Ga daarnaast aan de slag met regisseren van reflecties. Door bijvoorbeeld een spiegel of een glasplaat te gebruiken en daar een door jezelf bepaald onderwerp op of achter te plaatsen. 

Stoei hierbij met je diafragma, wil je volop scherptediepte dan houd het je diafragma klein (groot f-getal) maar wil je juist weinig scherptediepte dan gooi je het diafragma helemaal open (klein f-getal).  

Reflecties op straat

Reflectie raam
Reflectie in een raam te Rotterdam.

Zoals eerder genoemd kun je reflecties vinden in de plassen water, maar ook ramen en andere reflecterende oppervlakten kun je prima gebruik voor het maken van foto’s.

reflecties
Reflecties in het glas boven het Forum in Groningen, het lijkt alsof het stelletje boven de stad zweeft..

Hierbij geldt hetzelfde principe als bij een plas water, je standpunt bepaald wat je in de reflectie ziet. Door verschillende standpunten te proberen krijg je goede inzicht in je compositie. 

Compositie

reflecties fotograferen
Door de camera laag bij het oppervlakte te houden fotografeer je meer symmetrisch

Door zowel de reflectie als het onderwerp samen op één foto te fotograferen, creëer je een bepaalde symmetrie. Hoewel je vaak leest dat je juist niet alles in het midden moet plaatsen, creëert dat nu juist een interessante compositie. Let hierbij goed op de hoogte waarbij je de camera plaatst, hoe lager de camera hoe meer symmetrie in de foto. 

 

De Lensbal

reflectie fotografie
De lensbal aan het wad, met alles achter de bal op zijn kop.

Zoek je op Instagram met de hashtag #reflectie dan zal je ongetwijfeld ook nodige foto’s gemaakt met een lensbal (glazen bol) tegenkomen. Dit is een leuk speeltje om standaard in je fotografietas te hebben voor als je eens de boel op de kop wilt zetten. De lensbal wordt veel gebruikt bij landschapsfotografie, alles in de bal zal op zijn kop staan terwijl het landschap er omheen blijft zoals het is. 

Mocht je wel graag met die lensbal fotograferen maar er niks aan vinden dat alles wat je in die glazen bal ziet op de kop staat, of wil je gewoon iets nieuws leren. Check dan deze leerzame video van Frank Annotee waarin hij uitlegt hoe je de lensbal kan draaien in Photoshop. 

Tot slot

Reflecties zijn overal te vinden, het is aan jou om er een creatief beeld van te maken. Door dichtbij te komen of juist een stap terug te nemen ziet alles er in de gereflecteerde wereld er net even anders uit. Zeker in de fotografie kun je er vele kanten mee op.

Ga je de komende week aan de slag met het fotograferen van reflecties, of heb je nog een aantal te gekke foto’s in je archief? Post deze dan eens op Instagram met de hashtag #foto27nl en gebruik tot en met 7 februari ook #foto27livestream

- Sponsored -

Ook interessant om te bekijken

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -