maandag 22 juli 2024

Workshops & Webshop

RGB Tube Light

Misschien heb je er wel eens van gehoord, een RGB Tube… maar wat is dat eigenlijk en waarvoor zou je het kunnen gebruiken? Goede vragen natuurlijk en daarom dit artikel.

De GODOX TL60 is zo’n RGB Tube en recent kon ik deze lenen om uit te testen van Disnet Distributors, de importeur van GODOX producten in Nederland. Helaas moet ik hem ook weer terug sturen want ik moet eerlijk zeggen.. ik zou hem wel willen hebben 🙂

Maar wat is zo’n RGB Tube nou? Zie het voor je als een lange plastic buis met een ledstrip, accu en bediening erin, een soort “lightsaber” uit Star Wars. En door de verschillende eigenschappen is het een heel apparaat en breed inzetbaar.

Fotografie

Je kan een RGB Tube prima gebruiken als continu licht bij fotografie. De led’s zijn vele malen feller dan een standaard rgb plakstripje uit de winkel en daarnaast is ook de aansturing heel anders. Zo kun je de GODOX TL60 op elk kleuren filter van de merken ROSCO & LEE instellen en afstemmen met andere lampen.

 

Daarnaast is het eigenlijk geen RGB Tube, maar een RGBW Tube, omdat er ook witte leds in de tube verwerkt zitten. Deze zijn qua kleurtemperatuur in te stellen van 2700 graden kelvin tot en met 6500 graden kelvin. Ook nu weer prima geschikt om af te stemmen met eventuele andere verlichting. Om je lichtinstellingen nog beter te maken zijn zowel de rgb leds als de witte leds, traploos dimbaar van 0 t/m 100%.

In een RGB Tube zit een interne accu wat als voordeel heeft dat je niet afhankelijk bent van stroombronnen en dus ook buiten, in het bos of midden op een heideveld bijvoorbeeld, je onderwerp prima kan belichten. Gebruik je de GODOX TL60 liever in de studio, dan kun je hem ook aan de vaste spanning hangen (of opladen) met de meegeleverde adapter.

 

Video

Wellicht is het je opgevallen, maar zo’n beetje alle video’s van dit jaar die ik in de “studio” heb gemaakt, zijn ook belicht met een RGB Tube. In dit geval niet als hoofdverlichting maar aan mijn linkerkant als “fill light”. Want niet alleen voor fotografie is een RGB Tube handig, ook als video verlichting zijn deze erg geschikt. Zo kun je zien dat ik bijna elke keer een andere kleur heb gekozen om mijzelf wat extra te belichten.

Bij goedkope led verlichting wil je nog wel eens last hebben van flickering als je het als video licht gebruikt. Bij een GODOX TL60 heb je hier totaal geen last van. Speciaal voor video zijn er naast alle rgb en wit instellingen ook nog extra light scenes in de RGB Tube geprogrammeerd. Zo kun je het bijvoorbeeld laten lijken alsof er een onweersbui overtrekt, een tv aanstaat, een vuurtje brand, zwaailichten aan staan en nog veel meer. 

 

Aansturing

Alles is in te stellen op de RGB Tube zelf, via DMX aansturen, met de afstandsbediening of via een app op je telefoon. Het is ook mogelijk om meerdere GODOX TL60 (of TL30 / TL120) RGB Tubes met elkaar te verbinden en in te delen in aparte verlichtingsgroepen .

 

Lightpainting

Eén van de creatieve dingen die ik met de GODOX TL60 wilde uitproberen is het lightpainten. Hierover verschijnt binnenkort nog een video op de website en op het Youtube kanaal. Door de vele instelmogelijkheden en de goede interne accu is deze RGB Tube erg geschikt om te gebruiken voor lightpainting. De krachtige leds hebben als voordeel dan je ook kunt lightpainten in gebieden waar het niet helemaal donker is en dat je ook grote objecten kunt “beschilderen”.

Nadelen 

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan een RGB tube? Natuurlijk zijn die er ook. In het geval van de GODOX TL60 had ik graag gezien dat je de knoppen op de tube kan vergrendelen zodat je niet tijdens het gebruik onbedoeld de kleur of andere instellingen veranderd. Ook zou hij van mij wat groter mogen zijn (voor het lightpainten dan), maar ik als het goed heb gezien komt er nu ook een TL120 versie op de markt. 

Als laatste is er het prijskaartje…Goede RGB Tubes zijn niet goedkoop. Ik denk voor wat de GODOX TL60 te bieden heeft, dat hij het geld zeker waard is. Maar ik kan mij ook goed voorstellen dat de aanschafprijs voor sommige mensen te hoog is voor wat ze ermee gaan doen. Het is niet een product wat je even koopt omdat je een keertje wilt Lightpainten bijvoorbeeld. 

Korting

Gelukkig kan ik daar wel iets aan doen en mag ik namens Disnet Distributors een kortingscode geven voor 10% korting op de aanschaf van een GODOX TL60. Ga hiervoor naar de website CameraNU of KameraExpress via deze links, plaats een GODOX TL60 in het winkelmandje en gebruik de code FRANK10 voor 10% korting. Deze actie loopt in ieder geval tot en met 28-2-2022 (en wordt misschien nog verlengt)

- Sponsored -
Frank Annotee
Frank Annoteehttps://www.frankannotee.nl/
Fotograaf, Youtuber, Entrepreneur & Foto Instructeur die overgestapt is van Nikon naar Sony :-) Passie voor het delen van kennis en het inspireren van anderen.

Ook interessant om te bekijken

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -