woensdag 19 juni 2024

Workshops & Webshop

Sfeerverlichting fotograferen in Deventer

Standbeeld Deventer
Foto: Frank (Iso 3200)

Normaal gesproken staat Deventer rond deze tijd van het jaar volledig in het teken van het beroemde Dickens Festijn. Door alle maatregelen kan dat dit jaar helaas niet doorgaan. De stad heeft er daarom voor gekozen om de gehele binnenstad uitbundiger dan ooit, te versieren met sfeerverlichting en enkele verlichte standbeelden. Dit trekt uiteraard de nodige fotografen naar Deventer toe, en is hierdoor ook perfect om in de avond vast te leggen. 

Deventer hogere iso
Foto: Martijn – F/5.0 – Iso 2000 – 1/40

In het weekend voor kerst besloten Frank Annotee en ik in Deventer af te spreken om daar samen de sfeerverlichting te gaan fotograferen. Met als doel om onszelf uit te dagen door verschillende instellingen te gebruiken en te zoeken naar de meest toffe beelden. In deze blog delen we ons resultaat!

Bokeh, Bokeh, Bokeh
bokeh
Foto: Martijn – F/4.0 – Iso 1600 – 1/50sec – 70mm

Bokeh is het woord dat we gebruiken als we een foto maken waarbij de achtergrond wazig en onscherp is. Dit creëer je door het diafragma zo groot mogelijk open te zetten, oftewel fotograferen met een klein f-getal.

Eventueel aanwezige lichtbronnen op de achtergrond vormen hierdoor zachte wazige bolletjes. Hierbij geldt, hoe groter het diafragma hoe groter de bollen op de achtergrond. De vorm van de bollen wordt daarnaast ook bepaald door de mate waarin je hebt ingezoomd en met welke lens je fotografeert. Gebruik je een groothoeklens dan zullen de bollen kleiner blijven dan wanneer je met een zoomlens flink inzoomt.

bokeh in deventer
 Foto: Martijn – F/4.0 – Iso 1600 – 1/40s – 35mm

Deventer bood ons voldoende mogelijkheden om eens met bokeh aan de slag te gaan. Met name de zoektocht naar de wazige bollen leverde in Deventer soms hilarische momenten op. Er moest en zou een foto tussen zitten met van die wazige bokeh ballen!

Lange sluitertijd

deventer lange sluiter
Foto: Martijn – F/14 – iso 100 – 20sec

Wat eigenlijk niet mag ontbreken bij het fotograferen is het gebruik maken van een langere sluitertijd. Hiervoor ben je echter wel een statief nodig. Om in donkere omstandigheden voldoende licht op de sensor te laten komen is het nodig om een sluitertijd van enkele seconden tot soms een paar minuten te gebruiken. Dit lukt niet vanuit de hand, zo lang kunnen we simpelweg niet stil staan.

Fotografeer bij voorkeur in de manuele stand (M-stand). Hierdoor ben je zelf de baas van je camera. Stel het diafragma naar wens in. Wil je weinig scherptediepte dan gebruik je een groot diafragma (klein f-getal) en wil je veel scherptediepte gebruik dan een klein diafragma (groot f-getal). Zelf houdt ik bij avondfotografie van veel scherptediepte en stel hiervoor mijn diafragma in tot maximaal F/16. De ISO houdt je zo laag mogelijk, zo voorkom je ruis op je foto. Als laatste pas je op de gekozen instellingen de sluitertijd aan. Mocht deze langer zijn dan 30 seconden, dan kun je eventueel met een app van de camera de sluitertijd bepalen of maak gebruik van een voor jouw camera geschikte afstandsbediening.

De pittoreske straatjes van Deventer lenen zich perfect voor lange sluitertijden. De foto hierboven is later op de avond gemaakt. Door het aanwezige licht van de lichtbonnen langer op de sensor te laten binnenkomen, kregen we alle details scherp en goed verlicht in beeld.

Het regent reflecties
 
Waterplas reflectie deventer
F/5.0 – Iso 1600 – 1/50sec

Het weer heb je niet in de hand, zeker niet in Nederland. In eerste instantie leek het een droge avond te worden maar dat bleek al snel anders te gaan verlopen. Net voor het donker werd begon het te regenen. Dat was even balen, maar gelukkig bied de regen meer dan alleen een nat pak, want waar het regent ontstaan vaak ook de nodige waterplassen.

Deventer reflectie
Foto: Martijn – F/4 – Iso 2000 – 1/50sec

Reflecties in waterplassen zijn erg leuk om te gebruiken tijdens het fotograferen. Je zal hiervoor flink door de knieën moeten zakken maar de wereld ziet er vanaf dit lage standpunt net even anders uit.

deventer hogere iso
Foto: Frank (Iso 3200)

Reflecties vind je niet alleen in de waterplassen maar zijn door het hele straatbeeld te vinden. Hiervoor maakten we ook gebruik van de vele ramen die het winkelcentrum rijk is.

Als je daar dan toch bent, kijk ook eens naar binnen! Frank zag het logo van deze kapsalon en maakte de foto door het glas heen.

De verschillende aanpak & fotografie gear
Deventer
Foto: Frank (Iso 3200)

Meestal als je gaat fotograferen heb je wel een bepaald idee voor ogen. Dat was bij ons ook zeker het geval. Frank had als doel om met een hogere ISO-waarde en zonder statief te fotograferen. Daarvoor maakte hij gebruik van de Nikon D850 in combinatie met de Nikon 70-200 F/2.8 VR. Met een ISO-waarde van maximaal 3200 heeft Frank vanuit de hand een ontzettend sfeervolle serie foto’s weten te maken.

Deventer
Foto: Frank (Iso 3200)

Het grote voordeel van de zoomlens waar Frank gebruik van maakte, is de mogelijkheid om selecties te maken van wat je wil laten zien. In feite gebruik je de lens als kader voor wat je ziet met eigen ogen. Door met een zoomlens door de straten te kijken kun je makkelijker storende elementen elimineren dan wanneer je een groothoeklens gebruikt. Het nadeel van een zoomlens is dat je soms niet genoeg afstand kan nemen van het onderwerp, met name in smalle straatjes kan dat wel eens vervelend zijn.

Deventer lange sluitertijd
Een bekend straatje in Deventer. F/14 – Iso 100 – 20s

Voor mij was het doel in het begin nog helder, langere sluitertijden gebruiken samen met de Nikon Z6 en de Nikon Z 24-70 F/4.0. Echter besloot ik na drie kwartier, geïnspireerd door Frank, om uit mijn comfort zone te stappen. Het statief belande in de tas en ik besloot ook met een hogere ISO-waarde uit de hand te gaan fotograferen. Dat voelde bijna bevrijdend omdat ik niet meer afhankelijk was van het statief. Hoewel het resultaat prima in orde was, zal ik deze werkwijze niet als nieuwe standaard gaan gebruiken. Daarvoor vind ik het te leuk om met langere sluitertijden te fotograferen. Met name de algehele scherpte (zo min mogelijk ruis) in de foto en het stervormige effect bij lichtbronnen zijn dingen die ik zou missen als ik continue met een hoge iso en een groot diafragma zo fotograferen.

Tot slot

Zoals jullie kunnen zien was ons uitje naar Deventer zeer geslaagd en zijn we thuis gekomen met een aantal gave foto’s. Toch is het niet nodig om speciaal naar Deventer te reizen om de bovenstaande tips te gaan proberen. Er zijn door het hele land verspreid veel gezellig verlichte  dorpen en steden te vinden waar je in de avonduurtjes kan fotograferen.

Mocht je door dit artikel geïnspireerd zijn geraakt om ook eens in de avond sfeerverlichting te gaan fotograferen dan zien we het resultaat graag op Instagram voorbijkomen met de hashtag #foto27nl of deel ze in onze Facebook groep “Fotograferen doen we zo”

- Sponsored -

Ook interessant om te bekijken

- Sponsored -

Laatste blogs

- Sponsored -