Vakantie Blog van Foto27

 
Heb jij al zin in de zomervakantie? Volgende maand is het zo ver! Of je nu met de auto, boot of het vliegtuig gaat, als fotograaf neem je natuurlijk je camera mee. Maar ben je wel goed voorbereid? Neem je niet te veel of te weinig mee? Wat ga je eigenlijk fotograferen? Om je te helpen met het beantwoorden van dit soort vragen verschijnt er elke week in juni een Vakantieblog.
 

Identiteitsbewijs

Bij het woord vakantie denken mensen al snel aan het buitenland. En bij het buitenland hoort de identiteitskaart of het paspoort. En bij het de identiteitskaart of het paspoort hoort de pasfoto (en oepss… ik had nog een nieuw paspoort of ID moeten aanvragen voor de vakantie :-))
Voor mijn zoontje van iets meer dan een jaar wordt het de eerste keer dat we op vakantie naar het buitenland gaan. Omdat dat nog niet spannend genoeg is, krijgt hij ook voor het eerst een eigen identiteitsbewijs.
 

Fotograaf

Pasfoto`s laten maken bij een lokale foto of boekenwinkel is vaak erg duur. Goedkoper is het dan nog om ze online te bestellen, nadeel is dat je alsnog zelf de foto moet aanleveren. Dan kunnen we het net zo goed (bijna) helemaal zelf doen, we zijn tenslotte fotograaf. Dus zo gezegd zo gedaan!
 

Eisen

Als eerste moeten we natuurlijk weten wat de eisen zijn voor een pasfoto. Gelukkig heeft de Rijksoverheid hier een prima pagina voor waar alle eisen precies beschreven staan met de nodige voorbeeldfoto`s (al lijken sommige foto`s uit opsporing verzocht te komen).
Met alleen de eisen zijn we er nog niet, want hoe gaan we er nu voor zorgen dat we hier ook aan voldoen? Bij de gemeente hebben ze zo`n mooi plastic kaartje, pasfotomatrix genaamd, die ze over je foto heen leggen en dan beoordelen of hij geschikt is. Omdat jij en ik geen pasfotomatrix hebben, heb ik er 1 digitaal gemaakt als Photoshop Template die je hier kunt downloaden.

Pasfoto Layout Foto27

Pasfotomatrix

Als je het zipbestand heb gedownload en uitgepakt zie je 2 .psd bestanden. Het eerst bestand wat je nodig hebt is Pasfoto_Layout. Open dit bestand in Adobe Photoshop en het lijkt een leef bestand. Maar als je goed kijkt zie je aan de rechterzijde een aantal lagen met teksten staan. Kopieer en plak de foto die je wilt gebruiken in de laag “plaats hier je pasfoto”. Is het formaat van de foto te groot, pas het dan aan naar de afmetingen van het bestand(35mm X 45mm). Vervolgens klik je op de even van de lagen erboven om de maatvoering te controleren.

Pasfoto maken

Heb je nog geen foto, dan moet die natuurlijk gemaakt worden. Als je naar de pasfoto eisen hebt gekeken dan weet je als fotograaf al waar je allemaal rekening mee moet houden. Belichting, positionering, uitdrukking en achtergrond. Gelukkig zijn de eisen voor kinderen onder de 6 iets minder streng, want probeer maar eens een neutrale uitstraling te krijgen bij een dreumes van 14 maanden met de eerste foto…

Daarom heb ik er ook bewust voor gekozen om de foto thuis te maken, veel minder afleiding als in de fotostudio. Ik heb gebruik gemaakt van een set studioflitsers, kunnen ook reportage flitsers zijn, en als achtergrond de deur van zijn kamer.
Lichtopstelling pasfoto baby kamer Foto27

Printen

Het gaat lekker, we een foto gemaakt en zo neergezet dat hij aan alle eisen voldoet van de pasfotomatrix. Maar digitaal aanleveren kan nog niet, dus moet de pasfoto afgedrukt worden. En omdat 1 pasfoto afdrukken zonde is, heb ik in de download ook nog een template gezet zodat je 8x een pasfoto op een 10 x 15 foto kan afdrukken. Nu kun je er voor kiezen om de foto af te laten drukken bij een lokale of online foto service of je print hem zelf.

Ga je zelf printen en maak je gebruik van een inkjetprinter en fotopapier, pas dan goed op met water. Omdat de inkt uit de inkjetprinter hiervoor gevoelig is kan het gebeuren dat foto doorloopt of bij warm weer je vingerafdruk in de foto staat. Veel meer geschikt om te printen van foto`s is de Canon Selphy 1200.

Canon Selphy 1200 printer bij Foto27

Canon Selphy

Deze kleine fotoprinter is echt een super apparaatje. Goedkoop, met lcd discplay, USB, Wifi en direct vanuit je camera of telefoon foto`s printen. Er is zelfs een accu voor te krijgen dus ook op ideaal voor onderweg of op vakantie. Het fotopapier en de inkt koop je in 1 pakket, is je papier op, dan ook je inkt en andersom. Deze printer werkt namelijk met een Dye technologie. In het kort komt het hier op neer: Elke foto die je print gaat 4x door de printer en elke keer wordt er een andere folie met Dye over je foto gelegd. De eerste keer wordt alleen de kleur geel geprint, dan volgt magenta, dan cyaan en als laatste komt er een beschermlaag overheen. Hierdoor kun je de foto direct aanraken en is hij beschermt tegen spetters, morsen en verkleuren. Canon zelf zegt dat je foto zelfs 100 jaar mee gaat!

Gemeentehuis

Nu je zelfgemaakte pasfoto helemaal klaar is kun je vol trots naar het gemeentehuis om je identiteitsbewijs aan te vragen. Zorg er wel voor dat je dit ruim van te voren doet, want op één of andere manier komen mensen er altijd pas achter dat hun paspoort of identiteitskaart verlopen is net voordat ze op vakantie gaan….

8x pasfoto op 10x15 Foto27

“probeer maar eens een neutrale uitstraling te krijgen bij een dreumes van 14 maanden met de eerste foto…”

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2019 Foto27. All rights reserved. 

CONTACT ONS

Heb je een vraag of opmerking? Stuur een bericht en je krijgt zo snel als mogelijk een reactie terug!

Wordt verstuurd

Schrijf je in!

 


 

Iedereen kan leren fotograferen!

Zeker met de tips & tools, inspiratie ideeën en workshops van Foto27. Dus schrijf je in voor de gratis updates en blijf op de hoogte!

Gratis e-book

(Je email adres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden en zeker niet verstrekt aan derden)

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?