Vakantie Blog van Foto27

 
Heb jij al zin in de zomervakantie? Volgende maand is het zo ver! Of je nu met de auto, boot of het vliegtuig gaat, als fotograaf neem je natuurlijk je camera mee. Maar ben je wel goed voorbereid? Neem je niet te veel of te weinig mee? Wat ga je eigenlijk fotograferen? Om je te helpen met het beantwoorden van dit soort vragen verschijnt er elke week in juni een Vakantieblog.
 

Wat gaat er mee?

Natuurlijk gaat de camera mee op vakantie, maar wat is nou eigenlijk nog meer handig om mee te nemen op vakantie? Goede vraag! Speciaal voor jullie uit eigen ervaring, 8 tips wat er mee gaat op vakantie.
 

#1 Lens

Naast de body is het natuurlijk wel handig om een lens mee te nemen. In het verleden nam ik altijd mijn 24-70mm (900 gram) en 70-200mm (1540 gram) lenzen mee op vakantie. Maar met een gewicht van bijna 2,5 kilo aan lenzen is dat niet echt ideaal. Naast het gewicht zijn ook de waarde, afmetingen en verzekering niet handig bij deze lenzen.

Wat veel makkelijker (en een stuk lichter) is, is een handige allround lens. Te denken valt bijvoorbeeld aan een 18-200mm lens (565 gram). Zowel Nikon als Canon hebben deze lens in het assortiment en is ook nog eens betaalbaar. Je zult iets inleveren qua kwaliteit ten opzichte van de 24-70 en 70-200, maar het loopt er een stuk makkelijker mee rond en je hoeft niet meer te wisselen van lens.

 

#2 Tas

Tassen zijn er in vele soorten en maten. Zo heb je onder andere rugzakken, schoudertassen en slingtassen. Persoonlijk vind ik een rugzak het prettigste. Niet alleen om de belasting over 2 schouders wordt verdeeld, maar ook omdat de opening van het camera vak aan de rugzijde zit. Dus als ik de rugzak op heb, kan er nooit iemand zomaar mijn camera uithalen. Geeft toch een wat veiliger gevoel.
 

#3 Statief

Heb jij normaal een statief mee op vakantie? Ik altijd wel. Vaak heb je op vakantie mooie zonsop en ondergangen of wil je met het hele gezin om de foto. Ideaal om dan een statief te gebruiken. Loop je dan de hele dag met een statief te zeulen op vakantie vraag je misschien af?

Ik heb ooit een Gorillapod gekocht. Dat is een klein statief wat uit gewrichtjes bestaat. Deze kun je allerlei kanten opbuigen zodat je er altijd voor kan zorgen dat je camera waterpas staat(zit ook een klein waterpasje op). Maar je kan dit statief niet alleen neerzetten, je kan hem ook heel makkelijk ergens aan ophangen of om een paal of tak heen draaien. Zo is er altijd wel een plekje te vinden om dit statief te kunnen plaatsen.
 
Gorillapod Foto27

 

#4 Geheugenkaartjes

SDHC, MicroSD of CF kaarten, je kan er niet genoeg van meenemen! Misschien denk je nu van: Ik heb een kaart en daar kan zoveel op, daar kan ik rustig de hele vakantie mee fotograferen. Snap ik, maar wat als je op dag 10 van je vakantie je camera per ongeluk laat vallen in dat diepe ravijn waar je net een foto van wilde maken? Of je camera wordt gestolen ? Of gewoon ineens een kaartfout… Dan ben je al je gemaakte foto`s kwijt.

Beter is het om elke dag(of om de dag) een nieuwe geheugenkaart in je camera te doen. Gebeurt er dan iets, dan valt de schade mee. Er staat immers niet meer op de kaart dan die dag(of 2 dagen). Liever dus meer kleine geheugenkaarten dan één grote.

 

#5 Afstandsbediening

Dit is ook zo`n handig hulpmiddel om bij je te hebben op vakantie. Zeker in combinatie met het statief van hierboven ben je helemaal klaar voor de gezinsfoto`s, timelapsen, Melkweg foto`s, enz. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer camera’s uitgerust met wifi, dan kun je via een app je mobiele telefoon gebruiken als afstandsbediening. Heb je geen wifi op je camera en ook geen afstandsbediening? Dan kun je als laatste redmiddel altijd nog de zelfontspanner van je camera gebruiken 🙂
 

#6 Action cam

Camera’s zijn niet echt schokbestendig, water of stofdicht. Dus zodra we gaan kanoën, raften, abseilen door een waterval , quad rijden, mountainbiken , zwemmen of andere leuke en spannende dingen, blijft de camera thuis of wordt er vanaf de zijlijn gefotografeerd. Maar het is natuurlijk veel gaver om beelden te zien hoe het was om dit te beleven. Dan is een Action cam natuurlijk ideaal. Allerlei bevestigingsmogelijkheden, selfiesticks en waterdichte behuizingen zijn er te krijgen, dus keus genoeg. Een tip om ervoor te zorgen dat je tijdens de actie niet je action cam kwijt raakt, is om er een veiligheidskoordje aan te maken. De ene kant knop je aan de camera(of behuizing) en de andere kant aan je pols, enkel of iets dergelijks. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, een simpele schoenveter of een stukje parakoord is al genoeg.
 

#7 Reisadapter / Powerbank / Opladers

Natuurlijk heel leuk allemaal, al die elektronische apparatuur. Maar er komt een moment dat de accu’s leeg zijn. Het zou dan heel vervelend zijn als je dan geen opladers voor je apparatuur bij je hebt. Ook vervelend is het als je wel opladers bij je hebt, maar ze passen niet in het stopcontact van het desbetreffende vakantieland. Daarom deze tip, neem een goede reisadapter mee op reis. Ik zou dan niet alleen gaan voor de verschillende stekkers die erbij zitten, maar er zijn ook uitvoeringen waarbij je meteen kan beschikken over een USB uitgang.

Mocht je nu wat langer van het “vaste stroomnet” af zitten, dan kan het handig zijn om een powerbank mee te nemen op reis.

 

#8 Laptop / externe harddisk

Een laptop mee op vakantie is natuurlijk een luxe… maar het geeft ook wel weer veel mogelijkheden. Naast het `s avonds film kijken en zoeken naar leuke activiteiten in de buurt kun je er perfect een back-up op maken van je foto`s. Beter nog om ze dan ook meteen over te zetten naar een externe harddisk. Zo is de kans op verlies van je foto`s heel erg klein en je hebt weer minder geheugenkaartjes nodig. Mocht je een momentje hebben, dan kan je zelfs al beginnen met selecteren en bewerken van je foto`s. Niet te lang natuurlijk…. we hebben wel vakantie 😉

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT ONS

Heb je een vraag of opmerking? Stuur een bericht en je krijgt zo snel als mogelijk een reactie terug!

Wordt verstuurd

©2019 Foto27. All rights reserved. 

Schrijf je in!

 


 

Iedereen kan leren fotograferen!

Zeker met de tips & tools, inspiratie ideeën en workshops van Foto27. Dus schrijf je in voor de gratis updates en blijf op de hoogte!

Gratis e-book

(Je email adres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden en zeker niet verstrekt aan derden)

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?